Translate

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Uteluni tuloksia

Aiemmin olen jo kertonut kuinka matkallani Tunisiaan olen kernaasti käyttänyt hyväkseni utelemisen lahjaani saadakseni selville tuosta valtiosta niin paljon kuin mahdollista.










Rajanaapureita Tunisialla on kaksi. Lännessä Algeria ja idässä Libya. Tunisian maasto koostuu pohjoisen Atlasvuoristosta etelän Saharan autiomaahan ja kaikkea siltä väliltä. Aiemmalla reissullani olen käynyt Saharassa ja se on todella kokemisen arvoinen, samoin kuin suolajärvi. Tunisia itsenäistyi Ranskan siirtomaavallasta 1956 ja seuraavana vuonna siitä tuli tasavalta. Ensimmäinen presidentti oli Habib Bourguiba. Sanotaan Tunisian siirtyneen hänen hallinta-ajallaan keskiajasta 1900-luvulle. Ei liene ihme, että lähes jokaisessa kaupungissa on katu nimeltään Habib Bourguiba Avenue. Itsenäistymisen jälkeen maahan tuli voimaan henkilölaki joka salli naisille oikeuden saada passi, avata pankkitili ja perustaa yritys. Ensimmäisenä arabimaailmassa Tunisiassa myös kiellettiin moniavioisuus.


                        Kyseinen katu pääkaupungissa Tunisissa




                                                               ja Soussessa




Kyseisen presidentin valtakausi kesti vuoteen 1989 (Tunisiassa presidenttien valtakausia ei ole rajattu.) Silloin tapahtui nk. palatsivallankumous jolloin pääministeri syrjäytti istuvan presidentin. 


Tunisiassa piti kaiken olla hyvin. Köyhien aseman piti parantuman, sillä kerättiin erillistä veroa köyhien auttamiseksi. Tosiasiassa, niin minulle kerrottiin, köyhien asema vaan heikkeni. Maassa ei ollut, eikä ole vieläkään minkäänlaista sosiaaliturvaa.


Kuten aikanaan uutisista kuulimme 2010 - 2011 maassa alkoi levottomuudet kun kansa nousi kapinaan maan oloista. 




Kuulimme myös suomalaisturisteista jotka siirrettiin yhteen hotelliin, hotelli Marhabaan Soussessa.




Se lienee ollut hyvä valinta, sillä hotellialueelle mennessä on iso rautainen portti. Hotelissa on kaikki mahdollinen saatavissa uimaranta, uima-altaita, kauppoja, ravintoloita, kauneuskeskuksia jne.


Tosin useammalla suulla minulle kerrottiin ettei Soussessa koko vallankumouksen aikana ollut mitään vaaraa. Öiseen aikaan kuului jyskettä ja pauketta kun nyt entisen hallinnon joukkoihin kuuluneet ammuskelivat "varoituslaukauksia" ja ryöstivät kauppoja jonka jälkeen polttivat ne.







Tuolloin vallassa ollut presidentti poistui maasta 14,1,2011 ja maahan saatiin tilapäinen hallitus 12,1,2011. Koska tulevat vaalit ovat sitä ei kukaan tiedä.


Jokaiselta tapaamaltani englantia puhuneelta ihmiseltä kysyin: " Onko parempi nyt, vai ennen vallankumousta?" Yhtä lukuunottamatta kuulin nyt ásioiden olevan paljon paremmin. Samoin minulle kerrottiin vievän paljon aikaa ja työtä jotta maasta tulee hyvä. Kaikki pitää saada uuteen kuosiin. Ensinnä on saatava turistit vakuuttuneiksi Tunisian olevan hyvä ja turvallinen lomakohde ja näin monet, monet saisivat töitä ja myös olisivat kartuttamassa yhteistä kassaa verojen muodossa, Mielenkiintoista oli usean henkilön toteavan "me olemme nyt vapaita"


Kun aiemmilla Tunisian matkoillani lähes jokaisessa kadunkulmassa oli vallasta syöstyn presidentin kuva, nyt siellä liehui Tunisian lippu.


Oma kokemukseni tältä reissulta oli todella positiivinen. Vielä yhden postauksen verran viivymme Tunisian matkallani. Eli matkalla kotiin. Silläkin reissulla sattui ja tapahtui.

4 kommenttia:

  1. XD voin kuvitella nämä rupatteluhetket.
    Mielenkiintoinen tieto pläjäys Tunisian historiasta. Kiitos.
    Noh, kyllä me suomalaisetkin olemme aika mielikuvituksettomia katuja nimetessämme.
    Kuinkahan monessa kaupungissa lienee Tori- ja Kirkkokatu. Uudenmaan- ja Hämeenkatu?
    Ei ihme, jotta hätäkeskuksessa kyselevät kaapuntin nimeä.
    Odotan kiinnostuneena Tunisian retken viimeistä osaa.
    Aurinkoista viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juupeli juu, helpolla en päästä kun haastattelemaan pääsen, joten paljon siinä oppiikin.
      Kadun nimet nekin ovat oma juttunsa sinänsä. Täällä Vuokissa kadun nimiin liittyy aina tarina (hups, tulipa tuttu sana). Vai miksi olisi Vedenottamontietä, Kaivonkatsojantietä jne.. Täällä ei ole pyritty matkimaan

      Poista
  2. Kiitos, sinähän voisit asua siellä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa siellä on, mutta taidan silti asua Suomessa. Uteliaisuus kuuluu luonteeseni ja kun jossain maassa paljon käy täytyy sitä myös oppia paljon

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi!